Tuesday, September 15, 2009

MALAYSIA DRUMMER ZONE

Siapa yang tidak suka mengetuk, bergendang kesana kemari baik di dinding , di atas meja mahupun di pintu ?. Bergendang dalam bahasa mudahnya sebenarnya telah dipelopori oleh nenek moyang kita sejak dari zaman pra sejarah lagi.
 Alat-alat bunyian yang melibatkan ketukan adalah dalam keluarga perkusi.
Kita tidak boleh menyangkal bahawa alat perkusi merupakan kumpulan alat muzik tertua di dalam sejarah ketamadunan manusia.Menghasilkan bunyi melalui ketukan merupakan satu cara mereka menyampaikan mesej ,baik untuk menghiburkan hati mahupun sebagai satu cara komunikasi diantara satu sama lain. Ianya lebih kepada perbuatan mengetuk yang bermula dengan mengetuk batang-batang kayu , tulang-tulang sehinggalah tubuh badan mereka sendiri .
Alat perkusi yang paling popular pada abad ke -20 ini ialah drum set. Ianya adalah satu alat wajib dalam muzik masakini dan dimainkan di seluruh dunia tak kira bangsa mahupun keturunan dengan membawa genre muzik mengikut masyarakat setempat.
Tukarkan tabiat suka mengetuk di sana-sini dengan mempelajari permainan drum set dan anda pasti terkejut dengan apa yang anda akan capai selepas itu. Ianya tidaklah sesukar yang anda sangkakan. Perkara paling penting ialah kesungguhan . Bolehkah anda mengira 1 hingga 4. Jika boleh, anda juga mungkin mampu bermain drums?
Siapa yang tidak suka mengetuk, bergendang kesana kemari baik di dinding kayu, di atas meja mahupun di pintu ? Cara orang mengetuk pintu rumahpun ada caranya dan ketukan itu mampu menggambarkan pengunjung yang datang ke rumah kita. Bergendang dalam bahasa mudahnya sebenarnya telah dipelopori oleh nenek moyang kita sejak dari zaman pra sejarah lagi. Alat-alat bunyian yang melibatkan ketukan adalah dalam keluarga perkusi.
Kita tidak boleh menyangkal bahawa alat perkusi merupakan kumpulan alat muzik tertua di dalam sejarah ketamadunan manusia.Menghasilkan bunyi melalui ketukan merupakan satu cara mereka menyampaikan mesej ,baik untuk menghiburkan hati mahupun sebagai satu cara komunikasi diantara satu sama lain. Ianya lebih kepada perbuatan mengetuk yang bermula dengan mengetuk batang-batang kayu , tulang-tulang sehinggalah tubuh badan mereka sendiri .
Alat perkusi yang paling popular pada abad ke -20 ini ialah drum set. Ianya adalah satu alat wajib dalam muzik masakini dan dimainkan di seluruh dunia tak kira bangsa mahupun keturunan dengan membawa genre muzik mengikut masyarakat setempat.
Tukarkan tabiat suka mengetuk di sana-sini dengan mempelajari permainan drum set dan anda pasti terkejut dengan apa yang anda akan capai selepas itu. Ianya tidaklah sesukar yang anda sangkakan. Perkara paling penting ialah kesungguhan . Bolehkah anda mengira 1 hingga 4. Jika boleh, anda juga mungkin mampu bermain drums?
 

12 comments:

Ahmad Hezryl said...

Betul...bergendang memang dh lama...walaupun begitu,ianya adalah sesuatu yg menyeronokkan..
ia tidaklah terlalu sukar utk dipelajari..tetapi,kita haruslah memiliki kesungguhan dalam mempelajarinya...

Ruhamie said...

RUHAMIE: Blog cikgu ni lawa lah... Semua pasal perkusi je ke?

suhaimeeahmad said...

Untuk menjadi seorang pemain drum yang berjaya kena ada syarat:
1. Selalu berlatih
2. Kena dengar banyak lagu
3. Kreatif
4. Bakatpun perlu ada jugak
5. Rajin bertanya
6. Jangan lepaskan peluang tengok orang main drumset. Dari situ banyak boleh belajar.
7. Ha! Kayu drum kena la beli sendiri...baru semangat.!!!

Thanks Ruhaimie... kalau boleh nak buat lagi baik dari ni... nanti akan diupgrade.

puterasoksek said...

Tahniah buat cikgu kerana berjaya menghasilkan blog ini. mungkin cikgu boleh menceriakan lagi blog ni dengan gambar serta warna yang lebih menarik. harap blog ni dapat menarik minat remaja2 di luar sana. semoga cikgu berjaya dalam apa jua bidang yang diceburl. INSYA-ALLAH

puterasoksek said...

semoga blog ini dapat menarik minat remaja2 sekarang. harap cikgu dapat menceriakan lagi blog ni. insya-allah cikgu pasti akan berjaya dalam hidup jika dilihat pada usaha cikgu.amin...-from:IRFAN ISKANDAR/1 INTELEK

Aishah said...

Cikgu, blog ni 'smart' la... Boleh tau macam2 pasal drum... Saya pun dapat tahu banyak mengenai drummer-drummer tempatan... Semoga cikgu terus berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi... InsyaAllah...

amy_iznie said...

pasal flute xda ka cikgu???

Anonymous said...

Assalamualaikum...
semua psl percussion jer ke...
buat psl clarinet plak..
hehe..
amin 1i...

akmal soksek batch0913 said...

best giler blog cikgu...upgrade lagi ya supaya jadi lagi best....from akmal 1-f soksek

Anonymous said...

ITS THE BEST LAH.KAMI SKG CIKGU SEBAB KM POWN BDK PERKASHEN....GUD LAK IN UR BLOG.

suhaimeeahmad said...

Thanks to all visitors.... nanti lepas dah dinilai barulah boleh upgrade kasi lagi suspek ...oops respek..
To all Junior Band members well done! you have done a very good job..All of you are going to achieve the target that is to be able to perform in front of the audience at the end of form 1 on Hari Anugerah Q. Don't you think you should receive an "A" grade for that?..

Anonymous said...

bloq ckg memang best n lawa.thanks kalau ckg bagi saya A dlm muzik

Post a Comment